20. uzrok sreće – Prihvati život onakvim kakav jeste

Po prirodi je sklon tuzi, a ti ga želiš čistim od briga i tuga.

Ovo je stanje dunjaluka pomućenog užicima, ovisnošću, mračnim prebivalištima, mnogobrojnim promjenljivostima, tugom, poteškoćama – a ti se na njemu trudiš. Nećeš naći dijete, suprugu, prijatelja, velikana, stan, niti posao, a da u njemu ne bude ono što uznemirava i da kod njega, ponekad, ne bude ono što muči. Zato ugasi vrelinu njegovog zla hladnoćom dobra kako bi spasio živu glavu. I da rane treba uzvratiti. (El-Maide, 45)

Allah je želio da dunjaluk bude sastavljač dvije suprotnosti, dvije vrste, dvije skupine i dva mišljenja nadzora: dobra i zla, reda i nereda, radosti i tuge.

20. uzrok sreće - Prihvati život onakvim kakav jeste 30 uzroka sreće Dr. Aid el-Karni Islamske knjige BiH Islamski tekstovi islamska knjižara knjige online prodaja Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh
Prihvati život onakvim kakav jeste.

Zatim je izdvojio svo dobro, red i radost Džennetu, a sabrao svo zlo, nered i tugu Džehennemu. U hadisu stoji:

“Dunjaluk je proklet i prokleto je ono što je na njemu, osim spominjanja Allaha (zikra), onoga što ga potpomaže, učenjaka i učenika.” (Hadis bilježi Et-Tirmizi od Ebu Hurejrea, r.a.)

Živi svoju stvarnost i nemoj se prepustiti mašti i lebdjeti svijetu idealizama. Prihvati dunjaluk onakvim kakav jeste. Potakni dušu na koegzistiranje sa njim i privikavanje na njega. Teško ćeš na njemu naći iskrenog prijatelja, niti će ti se na njemu upotpuniti bilo koja stvar, jer iskrenost, potpunost i savršenstvo nisu njegove osobenosti.

20. uzrok sreće - Prihvati život onakvim kakav jeste 30 uzroka sreće Dr. Aid el-Karni Islamske knjige BiH Islamski tekstovi islamska knjižara knjige online prodaja Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh
Prihvati život onakvim kakav jeste.

Neće ti usavršiti suprugu. U hadisu stoji:

“Neka vjernik ne mrzi vjernicu, jer ako nije zadovoljan nekim njenim svojstvom, zadovoljan je nekim drugim.“ (Hadis bilježi Muslim od Ebu Hurejrea, r.a.)

Neophodno je ispravno postupati, zbližavati se, praštati, ne koriti, uzimati ono što je lakše i čuvati se onoga što je teže, zatvoriti ponekad oči pred nečim, upraviti korake i nastojati ne primjećivati neke stvari.

A onaj koji ne bude laskao u mnogim stvarima, snažno se zagriza očnjacima, a gazi nogom.

30 uzroka sreće Dr. Aid el-Karni Islamske knjige BiH Islamski tekstovi islamska knjižara knjige online prodaja Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh

Autor teksta “uzrok sreće – Prihvati život onakvim kakav jeste” Aid el-Karni iz knjige “30 uzoroka sreće”.

Vaš komentar