Da li je vrednije zadnjih 10 noći u mjesecu ramazanu ili 10 noći u zul-hidžidžetu?

Na pitanje kojih deset je bolje, deset od zul-hidždžeta ili zadnjih deset u mjesecu ramazanu, ili koja je noć bolja, noć Kadra ili noć Israa, odgovor je:

Što se tiče prvog pitanja, pravi odgovor je da se kaže: zadnjih deset noći mjeseca ramazana su vrednije od deset noći u zul-hidždžetu, a deset dana zul-hidždžeta su vredniji od deset dana ramazana. Ovom podjelom nestaje nejasnoća.

Deset noći mjeseca ramazana su odabranije zbog noći Kadr, a ona je u njima, a deset zul-hidždžeta su odabraniji zbog njegovih dana jer su u njima Kurban-bajram, dan Arefata i dan pojenja. 1

Da li je vrednije zadnjih 10 noći u mjesecu ramazanu ili 10 noći u zul-hidžidžetu Islamske knjige BiH Islamski tekstovi islamska knjižara knjige online prodaja Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh

Autor teksta “Da li je vrednije zadnjih 10 noći u mjesecu ramazanu ili 10 noći u zul-hidžidžetu?” Ibn Kajjim El-Džewzijje iz knjige “Ahiretska opskrba 1-6 (Zadul-mead)”.

  1. Jevmut-tervije (dan pojenja), to je osmi dan zul-hidždžeta, a nazvan je tako jer su hadžije taj dan pojili svoje deve i uzimali vodu pripremajući se za odlazak na Arefat. (primj. prev.) 

Vaš komentar