Mahatma Gandi – 100 svjetskih velikana o islamu

Mahatma Gandi (Mohandas Karamchand Gandhi, 1869–1948) bio je indijski mislilac i političar. Vođa nacije koji se izborio za nezavisnost Indije putem nenasilne revolucije. Studirao je pravo na Londonskom Univerzitetu. Godine 1921. Indijski nacionalni kongres, skupina koja je širila pokret Indijom, dala je Gandiju potpunu izvršnu vlast, uključujući čak i pravo da imenuje svog nasljednika.

Ubijen je u atentatu, hicima iz vatrenog oružja 30. januara 1948. godine. Gandi je nakon pročitane knjige o životopisu poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, rekao slijedeće:

„Kada sam završio drugi tom, bilo mi je žao što nemam više da čitam o tom divnom životu. Postoje neki događaji koje ne razumijem i neki koje ne mogu da objasnim. Ali ja nisam pristupio proučavanju kao kritičar ili podsmjehivač. Želio sam da znam najbolje od života onoga ko i danas nesporno plijeni srca miliona ljudi. I našao sam dovoljno toga u knjigama. Postao sam više nego ikada uvjeren da mač nije bio sredstvo pomoću kojeg je islam stekao svoju poziciju.

Već je to bila rigidna jednostavnost, krajnja skromnost Poslanika, preciznost u vezi s obećanjima, njegova potpuna posvećenost svojim prijateljima i sljedbenicima, njegova neustrašivost i njegova apsolutna vjera u Boga i svoje poslanje. Te osobine, a ne mač, krčile su put i nadvladale svaku prepreku.”1

Mahatma Gandi - 100 svjetskih velikana o islamu Samir Bikić Islamske knjige BiH islamska knjižara knjige online prodaja Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh

Autor teksta “Mahatma Gandi – 100 svjetskih velikana o islamu” Samir Bikić iz knjige “100 svjetskih velikana o islamu”.

  1. Mahatma Gandhi , Collected Works of Mahatma Gandhi, vol. 29, My Jail experiences XI, str. 133. Young India, 11-9-1924. 

Vaš komentar