Majkl Mur – 100 svjetskih velikana o islamu

Majkl Mur (Michael Francis Moore,rođenje 1954. godine) je američki filmski reditelj i producent, pisac, društveni kritičar i politički aktivista. Reditelj je dokumentarnih filmova: Ludi za oružjem, Fahrenheit 9/11, Bolesno, Kapitalizam, Ljubavna priča koji su postali najgledaniji dokumentarni filmovi svih vremena. Time magazin proglasio ga je 2005. godine jednim od 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu.
Dana 13. 9. 2010. godine dao je intervju za američku medijsku kuću CNN, povodom spaljivanja primjeraka Kur’ana u Americi, od strane pastora Teri Džonsa (Terry Jones), pa je tom prilikom izjavio:

„Kada govorimo o spaljivanjima Kur’ana, dozvolite mi da ponovo ukažem mojim dragim Amerikancima, od kojih 80 posto nema pasoš i nikada nije napustilo svoju zemlju, nikada nisu vidjeli ostatak svijeta i pojma nemaju šta se dešava. Ja sam imao sreću da ponekad odem odavde i vidim djelić planete na kojoj živimo. Kur’an dvadeset pet puta spominje Isusa. U toj svetoj knjizi Isus je predstavljen kao Božiji poslanik. Zašto bi neko spaljivao knjigu koja na prekrasan način predstavlja Isusa više od dvadeset puta? Koliko Amerikanaca uopće zna tu činjenicu? To je potpuno ludo, ja sam srećom odavno raskrstio s tim i jednostavno sam morao reagovati i kazati nešto o tome.

Arapi, muslimani, čine 1,6 posto naše američke populacije. I kad god se ova nemilosrdna mafija ustremi na neku manjinu moramo biti svjesni da će oni, kada završe s tom grupom, da se okrenu drugoj manjini. Svi trebamo razmisliti o tome, jer svi pripadamo našim malim etničkim grupama koje su ili svojom voljom došli u ovu zemlju ili su ih osnivači ove zemlje doveli kao robove.”1

Majkl Mur - 100 svjetskih velikana o islamu Samir Bikić Islamske knjige BiH islamska knjižara knjige online prodaja Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh

Autor teksta “Majkl Mur – 100 svjetskih velikana o islamu” Samir Bikić iz knjige “100 svjetskih velikana o islamu”.

  1. Video: http://edition.cnn.com/video/#/video/us/2010/09/13/tsr.%20michael.moore.intv.cnn?iref=videosearch 

Vaš komentar