MUSLIMANI SU BRAĆA

Muhammed, a.s., je milost svjetovima:

وَمَا أَرْسَلْنَاكَ إِلَّا رَحْمَةً لِلْعَالَمِينَ

“A tebe smo kao milost svjetovima poslali.“ (El-Enbija, 107)

Da je svjetovima poslan potvrđuju i predaje u kojima se govori da mu je kamenje selam nazivalo, deva mu se žalila radi pretovaranje, a panj palme plakao kad je s njega prestao hutbu držati. Irbad ibn Sarijje prenosi da je Poslanik rekao:

“Ja sam Allahov rob i određen sam kao posljednji poslanik dok je Adem još ležao u prašini prilikom stvaranja. To ću vam ovako pojasniti. Ja sam Ibrahimova, a.s., primljena dova. Ibrahim, a.s., je gradeći Kabu, učio dovu: 
رَبَّنَا وَابْعَثْ فِيهِمْ رَسُولًا مِنْهُمْ يَتْلُو عَلَيْهِمْ آيَاتِكَ وَيُعَلِّمُهُمُ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَيُزَكِّيهِمْ ۚ إِنَّكَ أَنْتَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ
Gospodaru naš, pošalji im poslanika, jednog od njih koji će im ajete Tvoje kazivati i Knjizi i mudrosti učiti i očistiti ih jer Ti si uistinu Silan i Mudar.’ (El-Bekara, 129) Isaova sam radosna vijest. Isa, a.s., je sinovima Israilovim donio vijest radosnu:  
وَمُبَشِّرًا بِرَسُولٍ يَأْتِي مِنْ بَعْدِي اسْمُهُ أَحْمَدُ
‘…i donosim vam radosnu vijest o poslaniku čije je ime Ahmed, koji će poslije mene doći.’ (Es-Saff, 6)“

Ebu Hurejre, r.a., pripovijeda da je Poslanik rekao:

“Svaki poslanik je imao primljenu dovu na ovom svijetu, ali sam ja dovu ostavio kao šefa’at za moj ummet na Sudnjem danu.“ 

Ibn Abbas, r.a., komentarišući ajet: “Gospodar tvoj će tebi sigurno dati pa ćeš zadovoljan biti.“ (Ed-Duha, 5), kaže da je Poslanikovo zadovoljstvo koje mu je obećano u tome što će se za sljedbenike svoje moći zauzimati. Među ajetima koje nam Poslanik donosi posebnu pažnju privlači ajet iz sure Hudžurat, u kojem Stvoritelj veli: “Vjernici su braća.“ Bratstvo muslimanima donosi na oba svijeta korist. Na dunjaluku ta se korist očituje kroz jedinstvo i džemat. Poslanik kaže:

Muslimani su u svojoj ljubavi, suosjećanju i samilosti poput jednog tijela. Kada se neki organ razboli ostatak tijela pati od nesanice i groznice.“ (El-Buhari) 

Korist se ogleda i kroz međusobno upućivanje i savjetovanje, jer ko je preči da te opomene od brata tvoga i čiju opomenu da uvažiš do bratovu, jer je sigurno iskrena i dobronamjerna. Bratstvo i sloga muslimanima donosi napredak na svim poljima. Historija nas uči da podijeljena i posvađana društva, društva mržnje i netrpeljivosti neminovno nazaduju i gube orijentaciju i nužno potpadaju pod uticaj i vlast svojih neprijatelja.

Ahiretska korist iz bratstva našeg je da nas ono spašava od strahota Sudnjega dana. Buhari bilježi da je Poslanik nabrajao sedam osoba koje će uživati hlad na Sudnjem danu kad drugog hlada ne bude i među njih sedam i “dvojica koji su se u ime Allaha voljeli.“ Ljubav među vjernicima donosi im nagradu opisanu u hadisu:

“Nećete ući u Džennet dok ne budete vjerovali, a nećete vjerovati dok se ne budete voljeli. Hoćete li da vas uputim na nešto što, ako ga budete činili, voljet ćete se? Širite selam međusobno!“ (Muslim) 

Da bismo bili predmet Poslanikove dove na Ahiretu, okrenimo se jačanju naših veza. Poslanik nas uči kako da bratski živimo i tako na Dunjaluku kao društvo jačamo, a na Ahiretu šefa’ata dostojni budemo. Ebu Davud bilježi da Poslanik kaže:

“Kad čovjek zavoli svoga brata, neka mu to kaže.“ Tako će širiti ljubav među ummetom Pejgamberovim. Kada sretneš brata muslimana, čini to s osmijehom na licu! Poslanik na to podstiče: “Kad se dva muslimana sretnu i rukuju, bit će im oprošteno prije nego se rastanu.“ (Ibn Madže) 

Kad si u prilici, daruj poklon bratu muslimanu! On je put učvršćenja ljubavi među nama. Poslanik kaže:

“Razmjenjujte međusobno poklone, zavoljet ćete se.“ (Et-Taberani) 

Posjeti brata muslimana u ime Stvoritelja našeg! Ebu Hurejre, r.a., prenosi:

“Kada neko obiđe bolesnika ili posjeti svoga brata muslimana, melek mu uzvikne: ‘Da ti Allah da dobro i ovog i Onog svijeta, da ti blagoslovi putovanje i da ti podari visok stepen u Džennetu.’“ (Et-Tirmizi) 

Priteci bratu u pomoć! Ebu Hurejre, r.a., prenosi:

“Ko od muslimana otkloni neku dunjalučku nevolju, Allah će od njega otkloniti nevolje ahiretske.“ (Et-Tirmizi) 

Sakrij mahanu svoga brata! Poslanik kaže:

“Ko sakrije mahanu bratovu na ovom, Allah će sakriti njegove na Onom svijetu.“ (Et-Tirmizi)

Rebiul-evvel je, a on je Poslanikovim rođenjem obilježen. Razmišljajući o Poslaniku kao o neprevaziđenom uzoru, a želeći ga, s.a.v.s., obradovati, obilježimo svoj život djelima kojima ćemo sebi i zajednici dobro na oba svijeta priskrbiti. U mjesecu mevluda Poslanikovog, pokloni Poslaniku osmijeh upućen bratu muslimanu. Tako ćeš ummet snažiti, a sebi oprost omogućiti. Podari poklon bratu, a taj poklon ne mora biti nešto skupo. Vrijednost poklona ne mjeri se cijenom istog već iskrenošću u poklanjanju i poklanjanju radi Stvoritelja, a ne interesa dunjalučkih. Obiđi brata!

Čineći to djelo, svrstavaš se u grupu onih kojima meleki dobro ovog i Onog svijeta mole. Priteci bratu u pomoć, Allah će tebi pomoći i upamti, ne istražuj mahane i sramote drugog. Ako budemo to činili, Allah, dž.š., će otkriti naše na Ahiretu, a On sve zna. Bude li nam želja da napredujemo, tada ćemo jačati naše bratstvo pokrivajući mahane i sramote jedni drugih. Poslanik čiji smo rođendan u ovom mjesecu obilježavali, a čije riječi i život su nam putokaz, rekao je:

“Musliman je muslimanu brat.“ (Muslim)

Uzvišeni Bože, učini nas svjesnim ove Poslanikove poruke.
Amin!

17.2. 2012.

Muslimani su braća autor je Prof. ef. Izet Čamdžić  iz knjige Poruka i opomena sa mimbere 1 i 2. Islamske knjige Islamski tekstovi islamska knjižara Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh

Autor teksta je Prof. ef. Izet Čamdžić iz knjige “Poruka i opomena sa mimbere.”

Vaš komentar