Ne smiješ dozvoliti da ti razum zakržlja

Čovjek je misleće biće. Razlikuje se od ostalih bića, čak i od meleka, po tome što ima mogućnost odabira. „Hoću da budem dobar, hoću da budem loš.“ To je osobenost razuma kao Allahovog, dž.š., dara. Iz tog razloga je jako važno da čovjek ne dozvoli da mu razum zakržlja. Zašto? Kržljanjem razuma čovjek gubi kapacitet ljudskosti i približava se statusu stvorenja koja imaju biologiju sličnu ljudskoj, ali nemaju razumski kapital, razumsko blago i razumsku snagu. Ne smiješ dozvoliti da ti razum zakržlja

Trenirati razum

Jako je važno da treniramo razum, da mu ne damo da zakržlja, da mu ne dopustimo da se zabajati. Makar ne bili intelektualci, makar ne bili svi učenjaci, ni puno školovani, mi to moramo visikoprofilno i sofisticirano koristiti. Ali, to nije uvijek pravilo. Imate ljude koji su nepismeni, a koji su jako pametni; koji su nepismeni, ali su mudri.

Ne smiješ dozvoliti da ti razum zakržlja
Čovjek je misleće biće.

Intelektualac je zdravog rezona

Po meni, intelektualac nije kategorija koja se mjeri diplomama. To je kod nas pogrešno. Možda, po nekoj inerciji vještačke klasifikacije ljudske pameti, intelektualac je jednako doktor, magistar ili profesor. Ne, nije! Intelektualac je čovjek koji zdravo i argumentirano rezonuje, koji zna razdvojiti istinu od neistine, dobro od lošega, pozitivno od negativnoga, kvalitetno od manje kvalitetnoga. To je intelektualac.

Ne smiješ dozvoliti da ti razum zakržlja Ne smiješ dozvoliti da ti razum zakržlja

Autor “Muamer ef. Zukorlić” iz knjige “Izolacija kriminala – temelj opstanka zajednice”.

Vaš komentar