Poslanik Muhammed je najveći čovjek svih vremena

Najbolji primjer svih ovih kvaliteta je posljednji vjerovjesnik, Muhammed, s.a.v.s. On nije došao kao milost samo muslimanima, već cijelome čovječanstvu. Uzvišeni Allah kaže:

A tebe smo (Muhammede) samo kao milost svjetovima poslali. (El-Enbija, 107)

Muhammed, s.a.v.s., je primjer čovjeka sa najboljom svrhom života, čovjeka koji je nasilnike pretvarao u dobre ljude, koji je izmijenio čovječanstvo, o čijim vrlinama bismo danima i danima mogli pričati, ne citirajući muslimanske, već nemuslimanske knjige o njemu. Navest ću nekoliko primjera.

George Bernand Shaw je rekao:

“Proučavao sam njegov (Muhammedov) život. Daleko od toga da ga treba zvati antihristom! Trebali bismo ga zvati spasiocem čovječanstva.”

Thomas Carlyle, evropski hrišćanin, poznati historičar i filozof iz 19. vijeka, u knjizi Proroci i heroji, kao najvećeg heroja historije i najveću ličnost ikada, ne navodi Isusa Hrista, Mojsija ni Solomona, već Muhammeda, s.a.v.s.

Poslanik Muhammed je najveći čovjek svih vremena Vjera za sva vremena dr. Zakir Naik Hadis i sunnet Islamski blog islamski tekstovi online biblioteka islamska literatura El-Kelimeh
Poslanik Muhammed je najveći čovjek svih vremena.

U knjizi Historija Turaka, dotiče se pitanja Poslanika islama, s.a.v.s., pa kaže:

“Ako su veličina misije, težak početak i nevjerovatni rezultati tri kriterijuma ljudskog genija, ko se smije usuditi bilo koga iz historije uporediti sa Muhammedom?”

Lamartin, zatim, ovaj segment završava književnim remek djelom:

“Filozof, narator, poslanik, zakonodavac, ratnik, osvajač ideja, onaj koji uspostavlja razumna vjerovanja, sa kultom bez slika, osnivač dvadeset zemaljskih i jednog duhovnog carstva. To je Muhammed. Posmatrajući sve moguće standarde po kojima se mjeri veličina čovjeka, bez ustručavanja možemo pitati: ima li neko veći od Muhammeda?” 1

Michael H. Hart je napisao knjigu Stotinu najvećih, u kojoj je opisao stotinu najvećih Ijudih u historiji. Na vrhu liste, na prvom mjestu, nalazi se Muhammed, s.a.v.s.

Autor teksta “Poslanik Muhammed je najveći čovjek svih vremena?” dr. Zakir Naik iz knjige “Vjera za sva vremena.”

  1. Lamartine, Historié de la Turquie, Paris, 1854.

Vaš komentar