RECENZIJA: Onima koji vole

RECENZIJA Onima koji vole Aid el Karni Islamske knjige BiH Islamski tekstovi islamska knjižara knjige online prodaja Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh

Zahvala pripada Allahu, neka je salavat i selam najplemenitijem Poslaniku. Otpočet ću najboljim govorom, riječima Gospodara svjetova:

Otpaci se odbacuju, dok ono što koristi ljudima ostaje na zemlji. (Er-Ra’d, 17)

Ljubav – divne li riječi, veličanstvenog li značenja, prevelike li odgovornosti. To je riječ sa hiljadu neizrečenih značenja.

Ljubav je – kako je opisuju oni koji su je spoznali – iskrenost, srdačnost i čistota. Ljubav je misija, ugovor i temelj. Ljubav je voda života i njegova tajna. Ljubav je ukus duše koja živi. Ljubavlju se život osvježava, duša osvjetljava, srce treperi. Ljubav prašta greške, ali ih i pravi. Da nije ljubavi, ne bi vrana oblijetala oko vrane, ne bi oblaci plakali nad zemljom, ne bi se zemlja proljeću smijala. Da nije ljubavi ni života ne bilo.

Istinu je kazao Poslanik, alejhisselam:

„Za zaljubljene nema drugog lijeka sem braka.“ (Sahihul-Muslim)

Međutim, ima onih koji se kite odjećom ljubavi, ali iznose značenja koja joj ne pripadaju karakterišu je kao privremeni užitak dajući joj smisao koji joj ne pripada.

Opseg ljubavi je veći od onih koji ga pokušavaju obuhvatiti, čistiji od onih koji ga pokušavaju okaljati. Njeno plemenito značenje se neće izgubiti samo zato što ga mnoštvo griješnika pokušava prikriti raznim filmovima, pjesmama i informacijama koje se plasiraju u medijima.

Ljubav je oblak u čijem hladu uživaju sva srca koja su se upoznala u ime Allaha, pridržavajući se Allahovog zakona i odredaba.

Ova knjiga:

  • nije naučna, iako se oslanja na savremene naučne teorije u domenu porodičnih odnosa, a i mišljenja istaknutih velikana;
  • nije fikhska, iako polazi od islamskih načela i temelja naše lijepe vjere;
  • nije sociološka, iako se bavi time kako izgraditi porodicu, kao i porodičnim problemima.

Ovo je knjiga analiziranja, koju će pročitati muž ili žena, ili oboje zajedno, kako bi proširili svoje vidike i spoznali umjetnost ljubavi i ljepote. Potrudio sam se učiniti je lagahnom i ugodnom kako ne bi bilo dosadno čitati je. Obogatio sam je mudrostima i poezijom, ajetima i hadisima kako bi bila poput obasjane oaze u kojoj, gdje god se okreneš, nađeš nešto korisno i uživaš u svjetlosti. Pročitat ćemo je kako bismo naučili razumjeti psihologiju suprotne strane i savladati poteškoće života.

U njoj su bodrenja i temelji elana. Kroz nju ćemo naučiti razliku između smirenog dijaloga i žestoke rasprave. Ako postoje bilo kakve svađice među voljenima, ovdje ćemo ih čuti i zajedno riješiti.

Završit ću je na najljepši način – onaj koji nas upućuje na imani njegov utjecaj na jačanje bračne veze.

Prije nego se upustimo u ovu našu avanturu, volio bih pojasniti nešto. Ove se studije oslanjaju na naučne činjenice koje se poklapaju sa našim islamskim shvatanjem zbog svetosti i savršenosti tog odnosa. Možda ćeš se složiti sa nekim odlomcima knjige, a sa nekima ne, što je potpuno normalno. Najviše će se okoristiti oni čitaoci koji nastoje prvo dobro prostudirati informaciju, njenu istinitost, kao i iskustvo na kom se temelji.

Također je neophodno da u vještinama i vježbama spomenutim u ovoj knjizi budete iskreni jer pretvaranje među supružnicima bude brzo razotkriveno i može loše utjecati na ono što slijedi. Jedan je pjesnik rekao:

Tako mi Boga, jezik lijepo govoriti neće ako korijen ljubavi u prsima nije.

Neophodno je da muž ili žena, prije nego počnu primjenjivati bilo koje saznanje, preispitaju svoj nijjet u tome, te da se sjete riječi Poslanika, alejhisselam:

„Za svaku sadaku koju podijeliš tražeći njome Allahovo zadovoljstvo bit ćeš nagrađen, pa čak i za zalogaj koji staviš u usta svoje žene.“

Želim da naše putovanje kroz ovu knjigu bude zabavno. Ukoliko posjeduješ ovu knjigu, to pokazuje tvoju želju da usrećiš svog životnog sudruga, želju da uživaš i budeš srećan. Počnimo, uz Allahov blagoslov.

RECENZIJA Onima koji vole Aid el Karni Islamske knjige BiH Islamski tekstovi islamska knjižara knjige online prodaja Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh

Autor teksta “RECENZIJA: Onima koji vole” Kerim el-Šazli iz knjige “Onima koji vole.

Vaš komentar