Ramazansko pismo

Hvala pripada Allahu, Vladaru, Slavljenom, Onome Koji daje sigurnost, Vlasniku veličine, moći i časti, Koji nas je uputio u islam i počastio namazom i postom. Neka je blagoslov i spas na Predvodnika poslanika, najboljeg među onima koji namaz obavljaju, njegovu porodicu i ashabe i tabiine.

Knjiga Ramazansko pismo je sabrala u sebi najdjelotvornije ajete, najvjerodostojnije hadise, najslađe stihove i najsuptilnije pouke. Namijenjena je dobrim ljudima na noćnim sijelima, putnicima u putnim pansionima, dragim osobama na izletima, predavačima na predavanjima. Možda će se profesor okoristiti njome, hatib i imam osloniti na nju i čitati je.

Ove knjiga ima tri cilja:

  1. Prvi: Potvrda njenih pouka i mudrosti ajetima Časne Knjige i vjerodostojnim sunnetom. Nikako ne navodim slabe hadise, neosnovane pripovijesti niti začuđujuća predanja.
  2. Drugi: Želio sam njome u duše usaditi vjerovanje i formirati uvjerenje u srca, a ne sakupljati fikhska pitanja, jer su u ovom domenu istaknuti učenjaci onim što su napisali obogatili islamsku biblioteku, tako da je materija područja propisa mnogobrojna. Međutim, stvari vjerovanja, pouke, nadahnuća Objave i jasni pozivi su stvari koje nam manjkaju. Nadam se da će ovaj trud biti odziv na taj zahtjev.
  3. Treći: Želio sam ove dersove zaodjenuti džilbabom čiste poezije i krunisati ih blistavom rječitošću, krećući se po programu Časnoga Kur’ana i čistoga sunneta u ljepoti izraza, blistavosti termina i zadivljujućem predgovoru kako bi čitalac bio između potoka i guste šume, između vrta i oaze, vode i hlada, rose i kiše.

Njen govor je dozvoljena magija, ako on
ne navodi na ubistvo zaštićenog muslimana,
ako se oduži – ne dosadi, a ako bude sažet,
oštroumni bi volio da nije sažet,
biseri u čijoj melodiji uho živi,
s ugodnim stilom i bez njega.

RECENZIJA Ramazansko pismo Islamske knjige BiH Islamski tekstovi islamska knjižara knjige online prodaja Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh

Autor teksta “RECENZIJA: Ramazansko pismo” Aid el-Karni iz knjige “Ramazansko pismo.

Vaš komentar