ŠTA ISLAM KAŽE O SMRTI

Po islamskom učenju smrt nije kraj već preseljenje iz kuće prolaznosti (ar. darul-fena’ ili ed-dunya) u kuću vječnosti (ar. darul-beqa’ ili el-ahireh). Smrt, dakle, nije kraj puta. Ona je samo faza, poslije tjelesne smrti dolazi Drugi svijet koji je vječan. Duša ne umire, već prelazi iz jednog stanja u drugo i mijenja svoj odnos sa tijelom.

Na Dan proživljenja (Yewmul-qiyame) ponovo će biti potpuno spojena s tijelom u kojem se nalazila na ovome svijetu. (Po islamskom učenju, duša spada u kategoriju Allahovog emra (Quli-r-ruhu min emri Rabbi – El-Isra’, 85), što je kategorija događanja koje se zbiva trenutačno, Allahovom stvaralačkom riječju “Kun – Budi!”, a ne procesualno, kakav je slučaj kod stvaranja općenito, gdje su prostor i vrijeme bitni elementi, zapravo odlike tog stvaranja.

Budući da duša spada u ono područje u koje ne prodire ljudsko znanje, koje je čovjeku poznato samo onoliko koliko je Allah, dž.š., to područje otkrio posredstvom svojih poslanika, sve što se o duši može saznati svedeno je na ono što je o njoj kazala Allahova Objava i što se ljudima manifestiralo kroz različite oblike njihove životne zbilje koju su ponekad ispunjavali čudni oblici i predstave. Vidjeti: Mustafa Prljača, Vama je dato malo znanja o duši, predgovor Knjizi o duši, Ibn Qayyima el-Džewzija, Sarajevo, 2003., str. 5-6.)

Zbog toga, u islamskim izvorima, smrt se naziva preseljenjem ili selidbom (ar. el-intiqal ili er-rehil) sa ovog svijeta (ar. ed-dunya, bos. dunjaluk) na Budući svijet (ar. el-ahireh, bos. Ahiret)). Život na ovom svijetu je privremen, ograničen rokom. Kraj ovosvjetskog života sigurno će doći. Svako će umrijeti. Svako živo biće okusit će smrt i napustiti ovaj svijet. Sve što je na Zemlji – prolazno je; Allah Uzvišeni je jedino vječan.

To su činjenice na koje se posebno skreće pažnja i u prvom izvoru islama – Kur’anu Časnom. Allah Uzvišeni kaže:

وَلاَ تَدْعُ مَعَ اللَّهِ إِلَهًا آخَرَ لاَ إِلَهَ إِلاَّ هُوَ كُلُّ شَيْءٍ هَالِكٌ إِلاَّ وَجْهَهُ لَهُ الْحُكْمُ وَإِلَيْهِ تُرْجَعُونَ

I ne klanjaj se, pored Allaha, drugom bogu! Nema boga osim Njega! Sve će, osim Njega, propasti! On će suditi i Njemu ćete se povratiti! (El-Qasas, 88)

كُلُّ مَنْ عَلَيْهَا فَانٍ، وَيَبْقَى وَجْهُ رَبِّكَ ذُو الْجَلاَلِ وَالْإِكْرَامِ

Sve što je na Zemlji prolazno je, ostaje samo Gospodar tvoj, Veličanstveni i Plemeniti.. (Er-Rahman, 26-27)

Kur’an Časni naglašava da je smrt, zapravo, povratak Allahu Uzvišenom, koji je jedino Vječan i Svemoguć. O tome se govori u brojnim ajetima:

كُلُّ نَفْسٍ ذَائِقَةُ الْمَوْتِ وَنَبْلُوكُم بِالشَّرِّ وَالْخَيْرِ فِتْنَةً وَإِلَيْنَا تُرْجَعُونَ

Svako živo biće smrt će okusiti! Mi vas stavljamo na kušnju i u zlu i u dobru i Nama ćete se vratiti. (El-Enbija’, 35)

«كُلُّ نَفْسٍ ذَائِقَةُ الْمَوْتِ ثُمَّ إِلَيْنَا تُرْجَعُونَ

Svako živo biće će smrt okusiti, i Nama ćete se poslije vratiti. (El-’Ankebut, 57)

كُلُّ نَفْسٍ ذَآئِقَةُ الْمَوْتِ وَإِنَّمَا تُوَفَّوْنَ أُجُورَكُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ فَمَن زُحْزِحَ عَنِ النَّارِ وَأُدْخِلَ الْجَنَّةَ فَقَدْ فَازَ وَما الْحَيَاةُ الدُّنْيَا إِلاَّ مَتَاعُ الْغُرُورِ

Svako živo biće će smrt okusiti! I samo na Sudnjem danu dobit ćete u potpunosti vaše nagrade. Ko bude od Vatre udaljen i u Džennet uveden – taj je postigao šta je želio; a život na ovom svijetu je samo varljivo naslađivanje. (Ali ‘Imran, 185)

إِلَيْهِ مَرْجِعُكُمْ جَمِيعًا وَعْدَ اللّهِ حَقًّا إِنَّهُ يَبْدَأُ الْخَلْقَ ثُمَّ يُعِيدُهُ لِيَجْزِيَ الَّذِينَ آمَنُواْ وَعَمِلُواْ الصَّالِحَاتِ بِالْقِسْطِ وَالَّذِينَ كَفَرُواْ لَهُمْ شَرَابٌ مِّنْ حَمِيمٍ وَعَذَابٌ أَلِيمٌ بِمَا كَانُواْ يَكْفُرُونَ

Njemu (Allahu) ćete se svi vratiti; to je Allahovo istinito obećanje. On, uistinu, iz ničega stvara, On će poslije to ponoviti, da bi pravedno nagradio one koji budu vjerovali i dobra djela činili. A one koji ne budu vjerovali čeka piće od ključale vode i patnja nesnosna, zato što su nevjernici bili. (Junus, 4)

Kur’an, također, naglašava da se od smrti ne može pobjeći niti sakriti. O tome Svevišnji kaže:

أَيْنَمَا تَكُونُواْ يُدْرِككُّمُ الْمَوْتُ وَلَوْ كُنتُمْ فِي بُرُوجٍ مُّشَيَّدَةٍ

Ma gdje bili stići će vas smrt, pa kad bi bili i u visokim kulama. (En-Nisa’, 78)

قُلْ إِنَّ الْمَوْتَ الَّذِي تَفِرُّونَ مِنْهُ فَإِنَّهُ مُلاَقِيكُمْ ثُمَّ تُرَدُّونَ إِلَى عَالِمِ الْغَيْبِ وَالشَّهَادَةِ فَيُنَبِّئُكُم بِمَا كُنتُمْ تَعْمَلُونَ

Reci: “Smrt od koje bježite zaista će vas stići. Zatim ćete Onome Koji poznaje i nevidljivi i vidljivi svijet vraćeni biti, i On će vas o onome što ste radili obavijestiti.”(El-Džumu’a, 8)

Među ajetima koji govore o smrti imamo i sljedeće:

إِنَّكَ مَيِّتٌ وَإِنَّهُم مَّيِّتُونَ

Ti ćeš (Muhammede), zacijelo, umrijeti, a i oni će, također, pomrijeti. (Ez-Zumer, 30)

وَمَا جَعَلْنَا لِبَشَرٍ مِّن قَبْلِكَ الْخُلْدَ أَفَإِن مِّتَّ فَهُمُ الْخَالِدُونَ، كُلُّ نَفْسٍ ذَائِقَةُ الْمَوْتِ وَنَبْلُوكُم بِالشَّرِّ وَالْخَيْرِ فِتْنَةً وَإِلَيْنَا تُرْجَعُونَ

Nijedan čovjek prije tebe nije bio besmrtan; ako ti umreš, zar će oni dovijeka živjeti? Svako živo biće smrt će okusiti! Mi vas stavljamo na kušnju i u zlu i u dobru i nama ćete se vratiti. (El-Enbiya’, 34-35)

Komentarišući navedene ajete poznati savremeni komentator Kur’ana iz Egipta, šehid Sejjid Kutb kaže:

Autor teksta Dr. hfz. Safvet Halilović iz djela Šta živi mogu učiniti za umrle Islamske knjige Islamski tekstovi islamska knjižara Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh(2)
“Nijedan čovjek prije tebe (Muhammede) nije bio vječan. Sve što nastaje, prolazi i nestaje. Sve što ima početak ima i kraj. Ako Poslanik, a.s., umire, pa zar će oni vječno živjeti? Ako nisu vječni, pa zašto onda ne rade djela koja rade oni koji umiru? Zašto ne promatraju i ne razmišljaju? Svako živo biće smrt će okusiti. Ovo je zakonitost koja vlada životom. To je zakonitost koja nema izuzetka. Najpreče je živima da računaju na ovaj okus. Smrt je kraj svakog živog bića i konac putanje na kratkom proputovanju po Zemlji. Allahu će se svi vratiti. Dobro i zlo koje pogodi čovjeka tokom putovanja samo je kušnja i ispit za njega.”(Sejjid Kutb, U okrilju Kur’ana, Sarajevo, 1999., XVII, str. 27.)
Autor teksta Dr. hfz. Safvet Halilović iz djela Šta živi mogu učiniti za umrle Islamske knjige Islamski tekstovi islamska knjižara Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh

Autor teksta je Dr. hfz. Safvet Halilović iz knjige “Šta živi mogu učiniti za umrle.”

Vaš komentar