Temelji braka

Temelji braka Psihologija braka Nezvat Tarhan Islamske knjige BiH islamski tekstovi islamska knjižara knjige online prodaja Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh 1
Brak je institucija koja zahtijeva postavljanje dobrog temelja.

Klikni ▶ da poslušaš ovaj članak!

Brak možemo uporediti sa zapaljenom vatrom. Da bi vatra neprekidno gorjela, potrebno ju je stalno ložiti. Isto tako, potrebno je uvijek hraniti brak i ulagati u njega da bi bio zdrav.

Ulaganje o kojem je ovdje riječ postiže se putem unapređivanja vlastite ličnosti preko usvojenih znanja iz oblasti kao što su to psihologija pojedinca, muškarca i žene, psihologija komunikacije između supružnika, dječija i adolescentska psihologija itd.

Šta je brak?

Brak je institucija koja ima svoje društvene i psihološke granice. Brak dobro funkcioniše kada su te granice dobro naučene. Iz tog razloga, dakle, znanje i informisanost pojedinaca o psihologiji braka predstavlja važan faktor za zdrave veze koje mogu trajati cijeli život.

Iako se brak razlikuje među kulturama, to je jedini tradicionalno utvrđen i službeno prihvaćen oblik zajednice u svim društvima. Ova zajednica jedna je od najvažnijih snaga koje održavaju društva u životu i zbog toga je važno postaviti dobre temelje.

Temelji braka

Da bi se razumjela priroda braka, potrebno je poznavati njegove biološke, psihološke, socijalne i kulturalne osnove.

Parenje je biološka kategorija. Genetski algoritam čovjeka i njegova prirodna struktura namijenjeni su za brak. I muškarci i žene imaju seksualne sklonosti jedni prema drugima. Ova tendencija je instinktivna i neophodna da bi se ljudska rasa nastavila. Drugim riječima, može se reći da je brak prvenstveno biološka potreba ljudskih bića. U muško-ženskim odnosima muškarac daje ljubav i želi seks; žena daje seks i želi ljubav i naklonost. Zbog svoje psihološke prirode, žene drže seksualnost u drugome planu, jer je njima više stalo da budu voljene, cijenjene i da zadovolje svoje emocionalne potrebe.

eKelimeh Islamske knjige BiH Islamski tekstovi islamska knjižara knjige online prodaja Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh (2)

Brak možemo uporediti sa zapaljenom vatrom. Da bi vatra neprekidno gorjela, potrebno ju je stalno ložiti. Isto tako, potrebno je uvijek hraniti brak i ulagati u njega da bi bio zdrav.

Dok je parenje biološka potreba, brak je kulturni fenomen. Kulture institucionaliziraju instinktivnu privlačnost između muškaraca i žena. Kultura za društvo označava skup prihvatljivih standarda, a standardi za brak razlikuju se u različitim kulturama. Koliko standarde u braku određuje kultura, isto toliko ih određuju i stil komunikacije i stil rješavanja problema (stil suočavanja) i način razmišljanja (kognitivni stil) koji se nalaze u samoj ličnosti osobe. Ova tri elementa čine brak, koji je društvena institucija, funkcionalnom zajednicom koja se zasniva na međusobnoj saglasnosti dvije strane.

Psihologija braka Nevzet Tarhan islamske knjige islamska knjizara Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh

Autor teksta “Temelji braka” Nevzat Tarhan iz knjige “Psihologija braka”.

Vaš komentar