Važnost odabira pravog drugara za našu djecu

Klikni ▶ da poslušaš ovaj članak!

Ovo je veoma važno pitanje, jer njegovim rješavanjem pomažemo da naša djeca dobiju okruženje u kojem će sačuvati i jačati svoju vjeru u Allaha i ostati ustrajni na putu pokornosti. Najviše što čovjeka vuče Džehennemu jeste također prijatelj. Prijatelj ili drugar će svojim druženjem usrećiti ili unesrećiti svog prijatelja.

Uzvišeni kaže:

„Na Dan kad zulumćar prste svoje bude grizao govoreći: ‘Kamo sreće da sam se uz Poslanika Pravog puta držao! Kamo sreće, teško meni, da toga i toga za prijatelja nisam uzeo! On me od Opomene – Kur’ana odvratio nakon što mi je došao!’ – a šejtan čovjeka uvijek ostavlja na cjedilu.“ (El-Furkan, 27–29)

Loš drugar stalno poziva svog drugara šejtanskoj igri i zabavi, zato je na roditeljima velika odgovornost da pripaze dobro kada njihova djeca biraju društvo. Stanovnici Džehennema će žaliti što nisu imali dobro društvo koje bi ih vodilo do Dženneta.

Uzvišeni kaže:

“… pa nemamo ni zagovornika, ni prisna prijatelja, da nam je samo da se povratimo, pa da postanemo vjernici!“ U tome je, zaista, znak, ali većina njih nisu bili vjernici! A, zaista, Gospodar tvoj – baš On – Silni je i Milostivi! (Eš-Šu’ara, 100–104)

Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:

„Čovjek je na vjeri svog prijatelja! Pa neka svako od vas pogleda sa kime se druži!“ (Bilježi Tirmizi i kaže da je hasen.)

Uzvišeni kaže:

O ljudi, jedite od onoga što ima na Zemlji, što je dozvoljeno i lijepo, i ne slijedite šejtanove stope! On vam je, zaista, neprijatelj očevidni. (El-Bekara, 168)

Zašto je Uzvišeni Allah spomenuo šejtanove stope, a ne samo šejtana? Zato što prokleti šejtan neće odmah reći čovjeku ukradi i drogiraj se. Taj zločin će doći postepeno, korak po korak, a prvi korak ka tome jeste upravo loš drug. Nakon kraćeg druženja sa lošim društvom, primjetno je da se dijete počinje odvikavati od starih lijepih navika i odustajati od principa.

Stoga dobro društvo ima važnu ulogu u jačanju dječijeg osjećaja za socijalizacijom i adaptacijom u novom okruženju, u kojem su velike mogućnosti i šanse za njegov lični i psiho-socijalni razvoj, za sticanje novih saznanja i iskustava, te buđenja osjećaja pripadnosti zajednici i aktivnog učešća u njenom razvoju i izgradnji zdravog suživota, vrijednosti na koje se dijete počinje navikavati još od prve manje zajednice – porodice.

Uprkos tim prednostima, mnoga djeca se suočavaju sa problemima zasnivanja novih odnosa i prijateljstava, ili, pak, naprave pogrešan izbor društva. Zato djecu treba na vrijeme pripremiti za odabir pravih drugara. Roditelji imaju presudnu ulogu u svemu tome. Oni će redovno pratiti i po potrebi se, a na vrijeme, umiješati u odabir drugova djeci, jer loše društvo može pokvariti ono dobro koje su sve vrijeme roditelji gradili kod svog djeteta.

Škola predstavlja mjesto sa najvećom frekvencijom miješanja djece sa svojim vršnjacima, i to se odvija redovno i svakodnevno. Zato školski prostor treba iskoristiti za treniranje djece kako da se uspješno socijalizaciju i odaberu prave drugare. Sličnu funkciju trebaju vršiti sportski klubovi, škole Kur’ana, komšije, rodbina i drugi.

Važnost odabira pravog drugara za našu djecu Islamske knjige BiH Islamski tekstovi islamska knjižara knjige online prodaja Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh

Autor teksta “Važnost odabira pravog drugara za našu djecu” Dr. Jasir Nasr iz knjige “10 pisama svakom ocu i majci”.

Vaš komentar