Veliki kreator Allah

Da li se iko od vas zapitao o veličini sistema kanala u njegovom tijelu. Zbir dužine svih cijevi koje se nalaze u toj zgradi, a ona je čovjekovo tijelo, uz hiljade veza i kanala kroz koje teče krv, hranjive materije, urin, te viškovi od probave i disanja, iznosi osam hiljada milja. To je mnogo duže od udaljenosti između Kaira i Kartuma.

Ove poveznice su elastičnije od gume, čvršće od željeza i imaju duži vijek trajanja od tvrdog kroma, a u nekima od njih postoje ventili koji omogućavaju samo jednosmjerno kretanje.

Tu su i dišni kanali koji započinju nosnom šupljinom, potom ždrijelo, grkljan, dušnik, dušnica koja se grana na sve tanje i tanje cijevčice – bronhije, a završava se na plućnim mjehurićima – alveolama i ima ih oko tristo miliona u plućima.

Kanali urina izlučuju urin iz bubrega putem niza kanalića u čašice, a potom u veće spremište – bubrežnu zdjelicu, iz bubrežne zdjelice dalje kroz mokraćovod u mokraćni mjehur, a potom kroz mokraćne cijevi do otvora.

Probava počinje ustima, a potom ide u jednjak, zatim želudac i završava u tankom crijevu. Kanali za izmet započinju sa vodoravnim dijelom debelog crijeva, zatim idu od vertikalnog do spuštajućeg dijela i na kraju do rektuma i anusa.

Zatim kanali za rađanje. Potom žučni kanali koji skupljaju žuč iz jetre, a potom je transportuju iz žučnih kanala u crijeva i u žučni mjehur.

Veliki kreator Allah Islam - šta je to Mustafa Mahmud Islamske knjige BiH Islamski tekstovi islamska knjižara knjige online prodaja Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh
Jesmo li svjesni ovog dara i da li ga cijenimo onako kako bi trebali?

Kanali limfe su mreža sudova, čvorova, tkiva i organa koji se protežu cijelom dužinom probavnog sistema. To je poseban sistem i, pojednostavljeno rečeno, to je kanalizacioni sistem tijela. Limfa štiti tijelo od infekcija i bolesti, jer svi patogeni organizmi, toksini, prolaze kroz taj sistem.

Dakle, zaštićeni ste mrežom krvnih žila, živaca i vojskom odbrambenih ćelija koje proždiru svaki mikrob koji se pokuša nepravedno provući u tijelo kroz te kanale.

Vaša koža sadrži različite vrste znojnih žlijezda u velikom broju, koje ispuštaju znoj kroz pore na koži, vlaže i hlade njenu površinu.

Suzni kanali su odgovorni za vlaženje i čišćenje oka. Suzne žlijezde smještene u gornjem dijelu kapka luče tečnost i izlijevaju je u gornjem dijelu oka, a treptajima se raznosi po rožnjači. Skuplja se u gornjem dijelu i kroz kanale ide u nos. Suze čiste oči, vlaže ih i daju im čaroban sjaj. Ova ogromna količina finih i preciznih kanalića je mudžiza koja živi stotinu godina i ne bude oštećena, a ako se ošteti, sama se obnovi.

Ovo je uzorak velike božanske arhitekture, koju je Bog, darovao čovjeku. To je besplatan dar od čovjekovog rođenja, a On je preuzeo brigu za njega Svojom milošću.

Mnoge bolesti su uzrokovane poremećajima i oštećenjima na ovim kanalima – proljev, zatvor, gasovi i krčanje u želucu, sve su to oštećenja i zastoji u drenažnim cijevima.

Curenje iz nosa je začepljenje u otvorima za zrak unutar nosa. Čir je začepljenje u otpadnoj cijevi. Zatvor mokraće i bolovi u bubrezima su uzrokovani smetnjom u mokraćnoj cijevi. Zdravstvena sinteza u vašem tijelu je zapravo ono što definira vaše zdravlje. Ona je čak vaše zdravlje.

Veliki kreator Allah Islam - šta je to Mustafa Mahmud Islamske knjige BiH Islamski tekstovi islamska knjižara knjige online prodaja Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh
A duša je najveća mudžiza.

Svaki grč u crijevima znači poziv u pomoć, suženje u arterijama uzrokuje srčani udar, a svako suženje u porođajnom kanalu znači pobačaj. Začepljenost u jajovodu znači neplodnost. Svako začepljenje žučnih kanala se naziva žutica.

Uz sve ovo, tu su i kanali limfe, krvi i žlijezda. Njih ima na hiljade različitih vrsta. Za svaku žlijezdu postoje njene veze i kanali injen sistem rada, te uloga u stvaranju zdravlja u kojem uživamo, ne sluteći da je riječ o složeno izrađenoj konstrukciji u kojoj učestvuju na stotine organa.

Zdravlje koje osjećamo doživaljavamo kao uobičajenu stvar. To nije uobičajena stvar. Niti je uobičajena pojava, već rezultata mudrog planiranja i plod složenih procesa pažljivo isplaniranih i namjeravanih.

Bolest se događa kada izostane ova briga, a rijetko kad se događa.

A ako izostane, onda je zbog toga da nam objasni svoje tajne, jer čudo života smo upoznali samo kroz izučavanje bolesti i smrti. Kroz svoje suprotnosti, stvari se upoznaju.

U našim primitivnim pokušajima na našim kućama i zgradama koje gradimo, a one su samo mali i simbolični objekti koji svojom složenošću ne dostižu ni milioniti dio ljudske zgrade, utapamo se u malo vode.

Poplavila su postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u Kairu, Nil se guši smećem koje bacamo u njega, a more se zagadilo industrijskim otpadom. Stojimo ispred začepljenog bazena i zovemo vodoinstalatera, pomiješale su se topla i hladna, čista i nečista voda, dakle, nismo uspjeli besprijekorno izgraditi ni najmanju liniju kanala,čija je dužina samo nekoliko metara.

Ovo je naš proizvod, a to je Njegova kreacija, ovo je naše stanje, a to je Njegova moć, ovo je naša zgrada, a to je Njegova zgrada, ovo je naše stvaranje, a to je Njegovo stvaranje.

فَتَبَارَكَ ٱللَّهُ أَحۡسَنُ ٱلۡخَٰلِقِينَ

Pa neka je Uzvišen Allah, najbolji Stvoritelj. (El- Mu’minun, 14)

Kao da nas Bog izaziva svojom nadmoćnošću, stvaranjem i tajnim znakovima u zdanju ljudskog tijela.

قُل لَّئِنِ اجْتَمَعَتِ الْإِنسُ وَالْجِنُّ عَلَىٰ أَن يَأْتُوا بِمِثْلِ هَٰذَا الْقُرْآنِ لَا يَأْتُونَ بِمِثْلِهِ وَلَوْ كَانَ بَعْضُهُمْ لِبَعْضٍ ظَهِيرًا

Reci: „Kad bi se svi ljudi i džini udružili da jedan ovakav Kur’an sačine, oni takav kakav je on, ne bi sačinili, pa makar jedni drugima pomagali.“ (El- Isra, 88)

To je izazov koji se odnosi na sve Božije znakove u Knjizi, u svemiru i u ljudima samima.

A duša je najveća mudžiza.

Veliki kreator Allah Islam - šta je to Mustafa Mahmud Islamske knjige BiH Islamski tekstovi islamska knjižara knjige online prodaja Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh

Autor teksta “Veliki kreator Allah” Mustafa Mahmud iz knjige “Islam – šta je to?”.

Vaš komentar