VJERNIKU JE ČIN DOBRA SVAKODNEVNICA

وَمَنْ يَعْمَلْ مِنَ الصَّالِحَاتِ مِنْ ذَكَرٍ أَوْ أُنْثَىٰ وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَأُولَٰئِكَ يَدْخُلُونَ الْجَنَّةَ وَلَا يُظْلَمُونَ نَقِيرًا

“Onaj ko čini dobro, bio muškarac ili žena, a vjernik je, ući će u Džennet i neće mu se učiniti ni koliko trun nepravde.“ (En-Nisa, 124)

مَنْ عَمِلَ صَالِحًا مِنْ ذَكَرٍ أَوْ أُنْثَىٰ وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْيِيَنَّهُ حَيَاةً طَيِّبَةً ۖ وَلَنَجْزِيَنَّهُمْ أَجْرَهُمْ بِأَحْسَنِ مَا كَانُوا يَعْمَلُونَ

“Onome ko čini dobro, bio muškarac ili žena, a vjernik je, Mi ćemo dati da proživi lijep život i doista ćemo ih nagraditi boljom nagradom nego što su zaslužili.“ (En-Nahl, 97)

مَنْ عَمِلَ سَيِّئَةً فَلَا يُجْزَىٰ إِلَّا مِثْلَهَا ۖ وَمَنْ عَمِلَ صَالِحًا مِنْ ذَكَرٍ أَوْ أُنْثَىٰ وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَأُولَٰئِكَ يَدْخُلُونَ الْجَنَّةَ يُرْزَقُونَ فِيهَا بِغَيْرِ حِسَابٍ

“Ko učini zlo biće prema njemu kažnjen, a ko učini dobro, bio muškarac ili žena, a vjernik je, u Džennet će, u njemu će imati u izobilju svega bez računa.“ (El-Mu’min, 40)

Imam Ahmed prenosi od Enesa ibn Malika: “Zaista Allah neće učiniti nikakvu nepravdu iskrenom vjerniku za dobro djelo, dajući mu dobro na dunjaluku i nagrađujući ga za dobro na Ahiretu. A što se tiče nevjernika, on će biti za svoje dobro djelo nahranjen na dunjaluku, ali kada dođe na Ahiret, neće imati nijedno dobro djelo za koje bi mu se dalo neko dobro.“ (Muslim)

Ovi i brojni drugi ajeti Objave obećavaju nagradu za dobro djelo. Nagrada pripada vjernicima, muškarcu i ženi, bogatom i siromašnom… nije uvjetovana ničim osim vjerom. Razmišljajući o ovim kur’anskim obećanjima, Hazreti Alija je rekao:

“Čudim se onima što ne čine dobra djela iako znaju da će zasigurno zauzvrat dobiti nagradu.“

Muaz ibn Džebel, r.a., je upitao Poslanika:

“Reci mi, Poslaniče, koja će me djela uvesti u Džennet, a udaljiti od Džehennema?“ Poslanik reče: “Pitanje je važno, a put do Dženneta je lahak kome ga Allah olakša: vjeruj Allaha, klanjaj namaz, posti ramazan, daj zekat i ako si u stanju, obavi hadždž.“ Zatim reče: “Hoćeš li da ti pokažem vrata svakog dobra? Post je štit, a sadaka briše grijehe kao što voda gasi vatru, i noćni namaz.“ A zatim prouči:  
تَتَجَافَىٰ جُنُوبُهُمْ عَنِ الْمَضَاجِعِ يَدْعُونَ رَبَّهُمْ خَوْفًا وَطَمَعًا وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ يُنْفِقُونَ
فَلَا تَعْلَمُ نَفْسٌ مَا أُخْفِيَ لَهُمْ مِنْ قُرَّةِ أَعْيُنٍ جَزَاءً بِمَا كَانُوا يَعْمَلُونَ
“Bokovi njihovi se postelje lišavaju i oni se Gospodaru svome iz straha i želje klanjaju i dio od onoga što im Mi dajemo udjeljuju. I niko ne zna kakve ih, kao nagrade za ono što su činili skrivene radosti čekaju.“ (Es-Sedžde, 16-17) Zatim reče: “Hoćeš li da te obavijestim o životno važnoj stvari, njenom temelju i vrhuncu? Životno važna stvar je islam, temelj mu je namaz, a vrhunac džihad.“ Zatim reče: “Hoćeš li da ti kažem šta sva spomenuta djela može poništiti?“ Rekoh: “Reci mi, Poslaniče.“ Poslanik reče: “Čuvaj se jezika, uistinu najviše ljudi će u Džehennem radi onog što govore."

Među spomenutim djelima koja u Džennet vode, svakako postoje i ona koja ti možeš činiti. Možda ne možeš ići na hadždž, davati zekat, možda nisi u mogućnosti postiti, namazu međutim nema uzura, pa su ga dužni činiti svi. Vjerovati mogu i trebaju svi razumom obdareni, jer je vjera uslov da djelo bude dobro. Bez vjere to djelo jeste korisno, ali nije dobro, nije amelun salih. Dobro djelo mogu činiti samo vjernici. Nevjernici mogu činiti korisna djela koja su samo dunjalučki korisna, ali ahiretski nevažna.

Vidimo da razgovor Poslanika i Muaza, r.a., vodi učvršćenju vjere. Vodi i podstiče ljude na djelo kojem je krajnji cilj potvrda vjere kao što je to noćni namaz, a sve s ciljem da islam bude naš životni moto, okvir u kojem se krećemo, a borba za opće dobro naše stalno opredjeljenje. Tu borbu Poslanik naziva džihad. Islam kao obrazac podrazumijeva suradnju i pomaganje među ljudima, pa je stoga posebno upozorenje da pazimo da bez nagrade ne ostanemo tako što ćemo jezikom, neprimjerenim govorom remetiti red na Zemlji i dobra koja činimo poništavati. Zato je Poslanikovo upozorenje važno:

“Ko vjeruje Allaha i Sudnji dan neka govori ono što je korisno ili neka šuti.“

Koračamo redžebom i ša’banom približavajući se ramazanu, a oni su dobra prilika za jačanje vjere jer je Poslanik u njima postom i nafilom svoju jačao i nas istom podsticao. Hazreti Alija je izražavao čuđenje prema svakom ko može činiti dobro, zna da za njega slijedi nagrada, a ipak ga ne čini. Ne budimo od onih kojima se hazreti Alija čudi, već ono što možemo činiti, činimo. Bog Uzvišeni obećava obilnu nagradu.

Uzvišeni Bože, pomozi nam da činjenje dobra bude naša svakodnevnica. Amin!

Hutba Vjerniku je čin dobra svkodnevnica je Prof. ef. Izet Čamdžić iz knjige Poruka i opomena sa mimbere 1 i 2. Islamske knjige Islamski tekstovi islamska knjižara Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh

Autor teksta je Prof. ef. Izet Čamdžić iz knjige “Poruka i opomena sa mimbere.”

Vaš komentar