Zastani i razmisli!

Ne tuguj! Ako si siromašan, pa neke ljude more brojni dugovi. Ako nemaš vozilo, pa neki su ljudi invalidi bez nogu. Ako se žališ na neke bolove, znaj da je mnogo onih koji su godinama okovani za bijelu postelju i bolesnički krevet. Ako si izgubio dijete, pa ima i onih koji su izgubili brojnu djecu u samo jednoj nesreći. Zastani i razmisli!

Ne tuguj, jer ti si musliman, vjeruješ u Allaha, Njegove poslanike, knjige, meleke, Sudnji dan i Njegovo određenje. A, nažalost, mnogo je onih koji ne vjeruju u Boga, poriču poslanike, ne slažu se oko Knjiga, ne vjeruju u Sudnji dan i Božije određenje.

Ne tuguj! Ako si nešto zgriješio, pokaj se. Ako si kakav prijestup uradio, čini istigfar. Ako si nešto pokvario, popravi. Milost Božija je beskrajna, kapije Njegove su širom otvorene, oprost nema granica, a On, uistinu, prima pokajanja. Zastani i razmisli!

Ne tuguj! Tako ćeš samo unijeti u svoju dušu nemir, poremetiti nerve i život. Tuga će ti samo oduzimati san i noći učiniti mučnima. Jedan pjesnik je kazao: Zastani i razmisli!

Postoje boli koje čovjeka do krajnje granice dovode
A kod Allaha ključevi svih problema se nalaze.
Pate nas jadi i baš kad pomislimo da nam nema izlaza
Bog nam spasenje podari iz Svog rahmeta beskrajna
.

Autor “Aid el-Karni” iz knjige “Ne tuguj”

Vaš komentar