Zašto je značaj post?

Ramazanski post jedan je od pet temelja islama, stoga svaki musliman, kao što vodi brigu o ostalim temeljima svoje vjere islama, treba voditi brigu i o ovom temelju kako bi živio i svome Gospodaru otišao kao musliman čiji će grijesi, uz Allahovu dozvolu, biti oprošteni.
Kako bi ovo postigao, neophodno je da vjernik tokom posta vodi računa o sljedećem:

  • Čvrsto vjerovati da je post mjeseca ramazana stroga obaveza koju je muslimanima propisao Uzvišeni Allah, rekavši:

“Ko od vas bude kod kuće, neka ga posti…” (El-Bekara, 185)

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Došao vam je mjesec ramazan, blagoslovljeni mjesec, koji vam je Allah naredio da postite!”(Ahmed, 12/134; En-Nesai, br. 2105. Šejh Albani ocijenio je hadis vjerodostojnim.)
  • Biti ubijeđen da je ramazanski post jedan od pet temelja na kojima je izgrađena građevina islama

Neophodno je da svaki vjernik čvrsto vjeruje u važnost posta kao i u važnost i položaj dini islama. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, u hadisu koji prenosi Ibn Omer, radijallahu anhuma, je rekao:

“Islam je izgrađen na pet stubova: svjedočenju da nema drugog istinskog boga mimo Allaha i da je Muhammed Njegov rob i Njegov poslanik, obavljanju namaza, izdvajanju zekata, hodočašćenju Ka‘be i postu ramazana.”(El-Buhari, br. 8; Muslim, br. 16.)
  • Postiti s čvrstim uvjerenjem da je post mjeseca ramazana propisan radi naše koristi, jer ga je propisao Uzvišeni Allah, Onaj koji zna u čemu je korist za Njegova stvorenja

Uzvišeni Allah je rekao:
“Kako da ne zna Onaj koji je stvorio a On je o svemu podrobno obaviješten!” (El-Mulk, 14)

  • Očekivati nagradu za post samo od svoga Gospodara

Dakle, vjernik ni od koga drugog ne treba očekivati nagradu za svoj post, osim od Uzvišenog Allaha. Vjernik ne smije sebi dozvoliti da bude od onih koji ne priželjkuju nagradu od Allaha za svoj post, nego poste želeći time izgubiti kilograme, ili se zaštititi od pojedinih bolesti, ili samo obuzdati svoje strasti. Uzvišeni Allah kaže:

“Onima koji žele život na ovome svijetu i ljepote njegove – Mi ćemo dati plodove truda njihovog i neće im se u njemu ništa prikratiti. Njih će na onome svijetu samo vatra peći; tamo neće imati nikakve nagrade za ono što su na Zemlji radili i bit će uzaludno sve što su učinili.” (Hud, 15-16)

Imajući ovo u vidu, neophodno je da svaki vjernik očisti svoju namjeru i da svojim postom želi postići samo Allahovo zadovoljstvo i nagradu na drugom svijetu.

  • Kloniti se svega onoga što bi moglo pokvariti ili umanjiti vrijednost posta

Kada vjernik očisti svoj nijjet, očekujući nagradu za svoj post samo od Uzvišenog Allaha, onda treba nastojati da posti na najljepši način i da se tokom posta kloni od svega onoga što bi moglo pokvariti ili umanjiti njegovu vrijednost. Kako bi ovo postigao, vjernik se često treba prisjećati riječi Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem:

“Svako čovjekovo dobro djelo vrjednuje se od deset do sedam stotina puta. Uzvišeni Allah kaže: ‘Osim posta! On je Moj i Ja za njega posebno nagrađujem!’”(El-Buhari, br. 5927; Muslim, br. 1151.)
  • Kada vjernik očisti svoj nijjet i bude postio na najljepši mogući način, te se udalji od velikih grijeha i svega onoga što djelimično ili potpuno narušava ispravnost posta, uz Allahovu dozvolu i Njegovu milost, tada se može radovati oprostu svojih grijeha

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao:

“Ko (is)posti ramazan vjerujući i nadajući se (nagradi), bit će mu oprošteni prethodni grijesi.”(El-Buhari, br. 38; Muslim, br. 760.) 
Zašto je značaj post Osjeti blagodati Ramazana Hajrudin Tahir Ahmetović Islamske knjige Islamski tekstovi islamska knjižara Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh

Autor teksta je Hajrudin Tahir Ahmetović iz knjige “Osjeti blagodati ramazana”.

Vaš komentar