100 svjetskih velikana o islamu – Edvard Gibon

Edward Gibbon, (1737–1794) bio je britanski historičar i pisac i poslanik Britanskog parlamenta. Bio je sjajan stilista i imao je jak utjecaj na razvoj bizantologije. Njegovo znamenito djelo ”Opadanje i propast Rimskog carstva“, objavljeno je u 6 tomova, u periodu od 1776. do 1788. godine.

U njemu je iznio mišljenje da je kršćanstvo bilo osnovni uzrok propasti Rimskog carstva, zbog čega je bio kritikovan. U svom djelu History of the Saracen Empire (Historija Saracenskog carstva), o islamu je napisao:

„Naše divljenje ne izaziva toliko širenje njegove religije, već to izaziva njena trajnost. Isti, čisti i savršeni utisak koji je on urezao u Mekki i Medini, još uvijek istu snagu i moć ostavlja u srcima Hindusa, Afrikanaca i Turaka dok razgovaraju o sadržaju Kur’ana, iako je je od tada prošlo više od dvanaest stoljeća. Muslimani su odoljeli iskušenju da svedu objekat svoje vjere i odanosti na nivo osjećaja i imaginacije.

Vjerujem u jednog Boga i Muhammed je poslanik Božiji, jednostavna je i nepromjenjiva istina u islamu. Intelektualno poimanje božanstvenosti nikada nije degradirano vidljivim idolima; poštovanje Poslanika nikada nije prekoračilo mjeru ljudske vrline, a njegova živa pravila su, zahvaljujući njegovim pristalicama, ostala unutar granica razuma i religije.” 1

Autor “Samir Bikić” iz knjige “100 svjetskih velikana o islamu”.

  1. Edward Gibbon, Simon Oakley, History of the Saracen Empire, Alex Murray & Son., London, 1870. str. 54.

Vaš komentar