100 svjetskih velikana o islamu – Hari Gejlord Dorman

Dr Harry Gaylord Dorman, 1876–1943) je bio američki istraživač i pisac. U svom djelu Towards Understanding Islam (Ka razumijevanju islama), o Kur’anu je napisao:

„U islamu Kur’an zauzima prvo mjesto. On (Kur’an) je bukvalno objava od Allaha, diktiran Muhammedu od Gabrijela (meleka Džibrila), savršen u svakom slovu. To uvijek prisutno čudo svjedoči za sebe i za Muhammeda, Božijeg poslanika.

Njegov čudesni kvalitet, dijelom je u njegovom stilu tako savršenom i uzvišenom da ni ljudi ni džinni nisu u stanju napisati niti jedno poglavlje koje bi bilo slično njegovom i najkraćem poglavlju, i dijelom u njegovim sadržajnim učenjima, predskazanjima budućnosti, kao i nevjerovatno tačnim informacijama koje Muhammed nikada ne bi mogao prikupiti sam od sebe.”1

100 svjetskih velikana o islamu Samir Bikić Islamske knjige BiH islamska knjižara knjige online prodaja Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh

Autor teksta “100 svjetskih velikana o islamu – Hari Gejlord Dorman” “Samir Bikić” iz knjige “100 svjetskih velikana o islamu”.

  1. Harry Gaylord Dorman, Towards Understanding Islam, Teachers College, Columbia University, New York 1948., str. 111.

Vaš komentar