100 svjetskih velikana o islamu – Hartvig Heršfeld

Prof. Hartwig Hirschfeld, 1854–1934) je bio britanski orijentalista, Nijemac po rođenju. Heršfeld je bio profesor biblijske egzegeze, semitskih jezika i filozofije na Montefiore College, Ramsgate, Engleska od 1889. do 1896. godine.

U svojoj knjizi New Researches into the Composition and Exegesis of the Qur’an (Nova istraživanja o sistemu i tumačenju Kur’ana), o islamu je napisao:

Muhammedova vjera zove se islam što znači savršena pokornost, a vjernici se zovu muslimani. Izvorno mali broj muslimana za trinaest vijekova (u vrijeme ovog citata) postojanja ove vjere, mnogo je porastao i izgleda da još uvijek raste.

Potrebno je samo malo poznavanja historije da bismo uvidjeli da su porijeklo i razvoj islama od neobičnog značaja, kao i da je pokret tako velikih razmjera morao biti više nego slučajnost, naročito ako uzmemo u obzir da se raširio čak brže od kršćanstva.”1

O Kur’anu je napisao:

„Ne smijemo biti iznenađeni ako otkrijemo da se Kur’an smatra izvorištem svih nauka. Svaku temu u vezi s nebom ili zemljom, ljudskim životom i raznim ostalim stvarima on dotiče, a to je dovelo do pisanja mnogih monografija koje zasnivaju svoja tumačenja na djelovima svete knjige.

Na ovaj način, Kur’an je bio odgovoran za velike diskusije i za njegov indirektni utjecaj na čudesni razvoj svih grana nauke u muslimanskom svijetu. Na isti način Kur’an je dao podsticaj medicinskim istraživanjima i preporučuje razmatranje i proučavanje prirode uopće.”2

100 svjetskih velikana o islamu Samir Bikić Islamske knjige BiH islamska knjižara knjige online prodaja Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh

Autor teksta “100 svjetskih velikana o islamu – Hartvig Heršfeld” “Samir Bikić” iz knjige “100 svjetskih velikana o islamu”.

  1. Hartwig Hirschfeld, New Researches into the Composition and Exegesis of the Qur’an, London, Royal Asiatic Society, 1902. str. 2.
  2. Isto, str. 9.

Vaš komentar