Islamski način klanja životinja je nemilosrdan

Zašto muslimani nemilosrdno kolju životinje mučeći ih i puštajući da polahko, u bolovima umiru?

Islamski način klanja životinja, poznat kao ez-zebh, uvijek je bio meta žestokih kritika od strane velikog broja ljudi. Hajde da se u nekoliko tačaka uvjerimo da je islamski način klanja životinja ne samo human, već i naučno najpodesniji:

Islamski način klanja životinje

Galgol zekkejtum koji se odnosi na klanje izveden je od riječi zekah, što znači pročistiti. Infinitiv ovog glagola je tezkijjeh, što znači pročišćenje. Islamski metod klanja životinje zahtijeva da se ispune sljedeći uvjeti:

  1. Životinja mora biti preklana oštrim nožem;
    Za klanje životinje morate koristiti oštar predmet (nož), a klanje morate obaviti brzo, da bi se bol i patnja kod životinje svele na minimum.
  2. Prilikom klanja, životinji se mora prerezati dušnik, ždrijelo i obje vratne žile;
    Zebh je arapska riječ koja znači preklati. Potpuno klanje je kada se životinji prerežu dušnik, ždrijelo i obje vratne žile smještene sa strane vratne šupljine. To će prouzrocirati smrt nje, bez presijecanja kičmene moždine.
  3. Sva krv mora izići iz tijela;
    Prije nego se glava odvoji od tijela, sva krv mora izići iz tijela životinje. Svrha toga je čiščenje mesa od krvi, koja je inače jako pogodno tlo za razvoj štetnih mikroorganizama. Kičmena moždina ne bi trebala biti presječena, jer bi se time oštetili nervi koji idu ka srcu, prouzrocirajući srčani udar i zadržavanje krvi unutar krvnih sudova.
Islamski način klanja životinja je nemilosrdan Iz života ashaba Abdullah Ibn Huzafe Es-Sehmi Kelimeh Blog
Za islamski način klanja životinja kažemo da je najčistiji.

Krv je idealno tlo za razvoj bakterija i drugih štetnih klica

Krv je sredina koja jako pogoduje štetnim klicama, bakterijama, toksinima, itd. Za islamski način klanja životinja kažemo da je najčistiji, jer pomoću njega većina izazivača bolesti, bakterija i drugih štetnih mikroorganizama u krvi, biva izbačena zajedno sa krvlju. Islamski način klanja životinja je nemilosrdan

Meso ostaje duže svježe

Meso životinje zaklane na islamski način duže ostaje svježe, zbog toga što u tom mesu nema ostataka krvi, za razliku od mesa zaklanog drugim metodama. Islamski način klanja životinja je nemilosrdan Islamski način klanja životinja je nemilosrdan

Životinja ne osjeća bol prilikom klanja

Brzo presijecanje vratnih žila prekida dotok krvi do moždanog centra odgovornog za osjećaj bola. Zbog tog životinja, prilikom klanja, ne osjeća bol. Dok umire, životinja se pomjera, grči, uvija i udara nogama ne zbog toga što osjeća bol već zbog kontrakcija i grčenja mišića koji ostaju bez krvi. Na taj način sva krv izlazi iz tijela. Islamski način klanja životinja je nemilosrdan Islamski način klanja životinja je nemilosrdan

Autor “Dr. Zakir Naik” iz knjige “Odgovori na zablude o islamu”.

Vaš komentar