Kako su završili kršćani koji su vrijeđali Muhammeda s.a.v.s

Ako zavirimo u kršćansku literaturu, od samog nastanka islama pa sve do danas, suočit ćemo se sa brojnim djelima u kojima je otvoren problem mjesta islama i njegova poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem. U nastavku teksta, moći ćete pročitati kako su završili kršćani koji su vrijeđali Muhammeda s.a.v.s, poput Salmana Rušdija, Toma Akvinski i Dante Aligijeri.

Salman Rušdij

Kada su se bili pojavili Satanski stihovi Salmana Rušdij, ogroman broj muslimana nije mogao ni slutiti da izmišljeni portret Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, naslikan u toj knjizi, predstavlja samo blijedu kopiju zapadnjačkih fantastičnih knjiga i legendi koje su se bile pojavile još u muslimanskoj Španiji, u 12. stoljeću.

Kako su završili kršćani koji su vrijeđali Muhammeda s.a.v.s Sanin Musa Kako su završili oni koji su vrijeđali Muhammeda s.a.v.s. Islamska literatura Islamski tekstovi El-Kelimeh El Kelimeh
Još tada izvjesni Perfectus je, u dijalogu sa muslimanima, Poslanika nazvao šarlatanom, seksualnim manijakom i Antikristom.

Toma Akvinski

U svojim gledanjima na islam i Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, nije dalje otišao ni Toma Akvinski koji će stoljeće kasnije osporiti islam, a Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, nazvati prevarantom i začetnikom krive sljedbe. Muslimane će nazvati lahkovjernima stoga što su povjerovali Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem. Literatura koja spominje ovog kršćanskog teologa ne navodi decidno na koji način je skončao i kako je završio svoj ovozemaljski život, osim što se navodi jedan momenat u kojem je Toma Akvinski doživio veliku promjenu i transformaciju, a nakon toga počeo polahko umirati.

Kako su završili kršćani koji su vrijeđali Muhammeda s.a.v.s Sanin Musa Kako su završili oni koji su vrijeđali Muhammeda s.a.v.s. Islamska literatura Islamski tekstovi El-Kelimeh El Kelimeh
Literatura koja spominje ovog kršćanskog teologa ne navodi decidno na koji način je skončao.

Dante Aligijeri

Isti slučaj je i sa Danteom Aligijerijem koji je u svojoj Božanskoj komediji „smjestio” Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, u osmi krug Pakla, skupa sa šizmaticima (otpadnicima od crkvene zajednice), lako je dobar dio ove svoje knjige napisao, vjerovatno, koristeći izreke Resulullaha, sallallahu alejhi ve sellem, pri opisima Pakla to ga nimalo nije spriječilo da se na ovakav ponižavajući način izrazi o Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem.

Poznato je, da je nakon ovog napisa, započela i propast Danteova. Njegov život od tog momenta postaje potucanje od mjesta do mjesta i bježanje pred neprijateljem kako bi sačuvao glavu i život. Umro je jadan, ponižen i sam, ophrvan zaraznom bolešću koja ga je dotukla. 1

Autor teksta “Kako su završili kršćani koji su vrijeđali Muhammeda s.a.v.s Sanin Musa iz knjige “Kako su završili oni koji su vrijeđali Muhammeda s.a.v.s.”.

  1. Pogledati šta o ovome kaže dr. Adnan Silajdžić u svojoj knjizi Islam u otkriću kršćanske Evrope.

Vaš komentar