Pismo sultana Mehmeda Fatiha kralju Mekke i njegov odgovor

Povodom osvajanja Konstantinije, sultan Mehmed Fatih je poslao pismo kralju časne Mekke u kome mu je saopštio radosnu vijest o pobjedi, zatražio od njega da učini dovu i poslao mu poklone od ratnog plijena, pa između ostalog, nakon hvale i zahvale, rekao:

“Šaljemo ovo pismo kao radosnu vijest za pobjedu kojom nas je Allah ove godine počastio a kakvu oko videlo nije niti uho čulo je. Radi se o potčinjavanju grada poznatog pod imenom Konstantinija.

Od vašeg časnog sjedišta se očekuje da će ovu radosnu vijest o veličanstvenom događaju podijeliti sa stanovništvom Mekke i Medine, učenjacima, pravovjernima, pobožnima, dobrim ljudima, šejhovima, bogobojaznim imamima, svima mlađima i starijima, onima koji čvrsto drže rubove platna od Allahove časne kuće, onima koji su počašćeni Zemzemom i Mekamom, onima koji se osamljuju u blizini Allahovog Poslanika, neka je na njega mir i spas, onima koji se na Arefatu mole za opstanak naš, koji skrušeno Allaha mole da nas pomogne.

Njihove dove su nam od koristi bile, pa smo vam mi, kao znak za to, poslali poklon od dvije hiljade zlatnika čistog i punovrijednog zlata uzetog iz plijena, još sedam hiljada zlatnika od kojih dvije hiljade za predstojnike i glavešine, hiljada za sluge Haremejna, a ostatak za siromašne u Mekki i Medini. Molimo vas da to među njima razdijelite shodno njihovoj potrebi, siromaštvu, da nas o tome obavijestite, pa da oni, iz dobročinstva i ljubaznosti, upute dovu za nas Allahu Uzvišenom. Allah neka vas čuva i učini vas vječno sretnim na Danu sudnjem.”1

Pismo sultana Mehmeda Fatiha kralju Mekke i njegov odgovor Dr. Alija Muhammed es-Sallabi Sultan Mehmed el-Fatih Islamske knjige BiH islamska knjižara knjige online prodaja El Kelimeh

Odgovor mekkanskog kralja Mehmed Fatihu na pismo

“Na najučtiviji način smo pismo otvorili i čitali ga naspram časne Kabe, među stanovništvom Hidžaza i Arapima. U njemu smo nazreli od Kur’ana ono što je lijek i milost vjernicima, a u sadržaju primijetili ostvarenje mu’džize Allahovog Poslanika, koji je pečat vjerovjesnika, a to je osvajanje velike Konstantinije zajedno sa njenim poznatim čvrstim utvrđenjima, sa njenim zidinama poznatim i istaknutim i običnim ljudima.

Allahu smo zahvalni što je tako tešku i važnu stvar lahkom učinio. To nas je izuzetno radosnim učinilo. Raduje nas oživljavanje tradicije vaših uglednih predaka i to što slijedite put koji su slijedili vaši plemeniti pradjedovi, Allah neka im podari najljepša mjesta u džennetu.”2

Autor teksta “Pismo sultana Mehmeda Fatiha kralju Mekke i njegov odgovor” Dr. Alija Muhammed es-Sallabi iz knjige “Sultan Mehmed el-Fatih.”

  1. Vidi: Ed-devletul-usmanijjeh, dr. Džemal Abdul-Hadi, str. 47.
  2. Ed-devletul-usmanijjeh, dr. Džemal Abdul-Hadi, str. 48.

Vaš komentar