Šta reći onome ko kihne i kako će on odgovoriti?

Klikni ▶ da poslušaš ovaj članak!

Često se raspravlja o tome šta će reći onome ko kihne i kako će on odgovoriti u različitim kulturama širom svijeta. Ovi odgovori nisu samo geste ljubaznosti, već su i duboko ukorijenjeni u tradiciji i običajima razliitih društava. U islamskoj tradiciji, pitanje “Šta reći onome ko kihne i kako će on odgovoriti?”, ima duboko značenje i odražava važnost ljubaznosti i poštovanja prema drugima.

Šta treba izgovoriti onaj koji kihne?

Onaj koji kihne treba zahvaliti Allahu Plemenitom. Tu zahvalu, kako se slažu islamski učenjaci, treba izraziti riječima: اَلْحَمْدُللهِ El-hamdu-lillah ili الْحَمْدُ للهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ El-hamdu-lillahi Rabbil-’alemin, što je bolje, ili: اَلْحَمْدُ للهِ عَلَى كُلِّ حَالٍ El-hamdu-lillahi ‘ala kulli hal, što je još bolje.

Šta reći onome ko kihne?

Kada osoba kihne i zahvali Uzvišenom Allahu, onda mu treba uputiti dovu i blagosloviti ga riječima: يَرْحَمكَ الله Jerhamukellah ili يَرْحَمكُم ُالله Jerhamukumullah.

Kako će on odgovoriti?

On će odgovoriti riječima: Jehdina ve jehdikumullah / Allah uputio i nas i vas! ili:
يَهْدِيكُم ُالله ُوَيُصْلِح ُبَالَكُمْ / Jehdikumullahu ve juslihu balekum / Allah vas uputio i stanje vam popravio! ili: يَغْفِرُالله لِي وَلَكُمْ / Jagfirullahu li ve lekum / Allah oprostio i nama i vama!

Kihanje je blagodat od Allaha i reakcija kojom se izbacuje strano tijelo, što čovjeka čini odmornijim. Izražavanje zahvalnosti prema Allahu zbog kihanja razočara i rastužuje šejtana jer tada čovjek pokazuje svoju poslušnost i odanost Bogu, što uzrokuje ljutnju i žalost njegovog neprijatelja.

Pravila ponašanja prilikom kihanja i zijevanja-Pitanja-i-odgvori-o-islamskom-bontonu-islamske-knjige-islamska knjižara-Sarajevo-Novi-Pazar-Kelimeh 1
Kihanje je velika blagodat.

Dužnost blagosiljanja onoga koji kihne i kaže: اَلْحَمْدُللهِ Elhamdulillah!, među islamskim učenjacima se različito shvata. Većina učenjaka malikijske pravne škole smatra da je to mustehab. Hanefije i većina učenjaka hanbelijskog mezheba to smatraju fardi kifajom, a neki učenjaci malikijskog mezheba smatraju fardi ‘ajnom, što podržava i Ibn Kajjim el-Dževzijje.

Onaj ko ne zahvali Allahu, ne zaslužuje da mu se kaže Jerhamukellah, a ne treba da kori nikog osim sebe.

Autor teksta “Ponašanje prilikom kihanja i zijevanja” Malik Nurović iz knjige “Pitanja i odgovori o islamskom bontonu”. 

Pitanja-i-odgovori-o-islamskom-bontonu-Malik-Nurović-islamske-knjige-islamska-knjižara-Sarajevo-Novi-Pazar-El-Kelimeh

Vaš komentar